Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.9.2020, Jan Vítek, aktualita
V polovině srpna Micron ve svém dokumentu potvrdil existenci pamětí GDDR6X, které jsme do té doby znali pouze z fám o nových GeForce Ampere. Nyní už ale mohly být konečně oficiálně představeny. Čím zaujmou? 
borekz (21) | 4.9.202018:30
Časem možná začnou používat na sběrnicích QAM modulaci.
Odpovědět0  0
CooliPi (378) | 3.9.202010:11
Skutecny prubeh signalu na nekterem z vodicu vypada trochu komplikovaneji, nez ten ­"reklamni­" ktery si vyrobce zvolil. Signal, tedy napeti prechazi mezi ctyrmi urovnemi ruzne ­- dejte se do sveho vyhledavace klicova slova ­"pam4 eye diagram­"

Ve zkratce, v diagramu jsou takova ­"oka­", proto se tomu rika eye diagram, to jsou napeti v casech, kdy signal bezi mimo ne a da se tedy prohlasit za nejakou urcitou hodnotu ­(00, 01, 10, 11­). Kdyz se toto oko zacne uzavirat, tak se vlastne pravdepodobnost prubehu nejake hodnoty, treba 01, zacne rozplizavat do sousednich hodnot ­(00, 10­) ­- ale jen obcas, je to statistika. Je tedy potreba, aby bylo oko co nejvetsi ­(oblasti kde proste signal neprebiha­) jak v case tak napetove.

Kdyz se zrychli casovani, tak se oko zacne uzavirat a pravdepodobnost chybneho prenosu se zvysuje. Diky vetsimu poctu ok ­(binarni kodovani ma jen jedno­) se budou pri pretaktovani oka zavirat rychleji, nez prave u systemu s dvema urovnemi. Dostat se na vyssi frekvence tak bude obtiznejsi. Pomahaji ruzne prekompenzace na budici vedeni i post kompenzace na prijimaci, zejmena vysoke frekvence maji utlum umerny sve frekvenci. Pomaha zkratit vedeni, proto ma nove RTX katy od nVidie cipy tesne u GPU.

Naivni pohled na pocitacove rozhrani jsme meli asi vsichni kdysi to, ze jsou tam nuly a jednicky. No a dnes, v gigabitove dobe, jsou tam proste nekolikaurovnove signaly, pak je cas prebehu signalu na novou uroven a pak znovu dalsi viceurovnove hodnoty, oddelene mezi sebou temi oky. Doba trvani prebehu je pritom dnes uz vetsi, nez doba trvani samotneho bitu ­(ci bituuu­).

Hezky prehled s typickym eye diagramem je na teto strance:

https:­/­/community.keysight.com­/community­/keysight­-blogs­/oscilloscopes­/blog­/2017­/10­/11­/ethernet­-pam4­-transmitter­-challenges
Odpovědět3  0
Jan Vítek (3359) | 3.9.202010:19
Díky za doplnění a upřesnění.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.